Sunday 15 January 2012

ayam lada hitam

Assalamualaikum kalian :)

Hari ni aku nak share resepi ayam lada hitam.kalau korang nak silalah ambil pen dan kertas untuk menyalin.aku tak kisah pun nak share sebab ilmu,kan?


Bahan A:
500g ayam
1 batang lobak merak(dipotong kecil)
1 sudu makan kicap pekat
2 sudu makn sos tiram
1 sudu makn tepung jagung(dibancuh dengan 1/2 cawan air)
2 sudu makan lada hitam(ditumbuk)
3 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa

Bahan B: (bagi menumis)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Bahan C: (sebagai hiasan)
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
1 biji tomato(dipotong empat)
2 biji cili merah(dihiris)

Cara-cara:
  1. buangkan kulit ayam kemudian potong kecil.
  2. panaskan mintak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi dan layu.
  3. masukkan ayam dan gorengkan sehingga masak(dagingnya lembut).
  4. masukkan bancuhan teepung jagung,kicap pekat,sos tiram,lada hitam dan garam
  5. masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan C.
  6. angkat dan hidangkan dengan nasi ataupun roti.

Selemat mencuba.sumber dari buku '1 hari 1 rezsepi' oleh chef Hanieliza.

No comments: