Assalamualaikum kalian :)
Hari ni aku nak share resepi ayam lada hitam.kalau korang nak silalah ambil pen dan kertas untuk menyalin.aku tak kisah pun nak share sebab ilmu,kan?
Bahan A:
500g ayam
1 batang lobak merak(dipotong kecil)
1 sudu makan kicap pekat
2 sudu makn sos tiram
1 sudu makn tepung jagung(dibancuh dengan 1/2 cawan air)
2 sudu makan lada hitam(ditumbuk)
3 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa
Bahan B: (bagi menumis)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
Bahan C: (sebagai hiasan)
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
1 biji tomato(dipotong empat)
2 biji cili merah(dihiris)
Cara-cara:
- buangkan kulit ayam kemudian potong kecil.
- panaskan mintak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi dan layu.
- masukkan ayam dan gorengkan sehingga masak(dagingnya lembut).
- masukkan bancuhan teepung jagung,kicap pekat,sos tiram,lada hitam dan garam
- masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan C.
- angkat dan hidangkan dengan nasi ataupun roti.
Selemat mencuba.sumber dari buku '1 hari 1 rezsepi' oleh chef Hanieliza.
No comments:
Post a Comment